به گزارش مهر، مولکولی به نام PKR یک پروتئین کیناس دو رشتهای است که توسط RNA فعال میشود.
این پروتئین تاکنون به عنوان یک نشانگر عفونتهای ویروسی شناخته میشد. اما اکنون گروهی از دانشمندان کالج پزشکی بیلر نقش این پروتئین را در مغز شناسایی کردند.
نتایج این کشف میتواند راهی برای درمانهای جدید ویژه بیماریهایی که حافظه را ضعیف میکنند و یا توسعه روشهایی برای افزایش حافظه در انسان به روی جامعه علمی بگشاید.
این بررسیها نشان میدهد از زمانی که پروتئین PKR فعال میشود یک سری اختلالات شناختی بروز مییابد و دانشمندان دریافتند موشهای بدون این پروتئین در مغز خود نوعی سوپر حافظه دارند.
این محققان در این خصوص توضیح دادند: ما کشف کردیم که وقتی به صورت ژنتیکی حضور PKR را در مغز متوقف می کنیم تحریک پذیری سلولهای مغزی افزایش مییابند و یادگیری بهبود مییابد. بنابراین در یک سری تستهای رفتاری، ما حافظه بیشتری را در موشها مشاهده کردیم.
برای مثال، زمانی که این دانشمندان حافظه فضایی (حافظه مکانها و حوادث) را از طریق تستی که در آن موشها باید از سیگنالهای دیداری برای یافتن یک سکوی پنهان در یک وان گردان استفاده می کردند مورد ارزیابی قرار دادند مشاهده کردند که موشهای نرمال باید این عملیات را به دفعات بیشتری و برای روزهای طولانی تری تکرار میکردند تا سرانجام موقعیت سکو را به یاد می آوردند. درحالی که موشهای بدون PKR تکلیف خود را تنها پس از یک مرحله تمرین یاد گرفتند.
در ادامه این کشف، دانشمندان به منظور درک عملکرد این فرایند در سطح مولکولی کشف کردند زمانی که PKR متوقف میشود به خاطر اینترفرون گاما فعالیت سیناپسی افزایش مییابد و در نتیجه ارتباطات میان نورونها بهتر میشود. اینترفرون گاما مولکولی است که در سیستم ایمنی بدن حضور دارد.
این پژوهشگران اظهار داشتند: این اطلاعات که کاملا غیرمنتظره بودند نشان دادند این دو مولکول که از مدتها قبل از نقش آنها در عفونتهای ویروسی آگاه بودیم پاسخ ایمنی نوعی از فعالیت مغزی را تنظیم میکنند که منجر به شکل گیری حافظه بلند مدت در مغز بزرگسال میشود.
براساس گزارش وایرد، این دانشمندان امیدوارند تحقیقات آنها منجر به توسعه دارویی شود که با فعالیت بر روی PKR بتواند حافظه و فعالیت مغزی را بهبود بخشد.
در حدود 35 میلیون نفر در سراسر دنیا از آلزایمر رنج می برند. بنابراین توسعه چنین دارویی میتواند برای این بیماران بسیار سودمند باشد.